Η κούρσα μεταξύ Mueller – Bollore για την θέση Νο2 στην Renault

Ο επικεφαλής επιδόσεων του Groupe Renault, Stefan Mueller εγκαταλείπει την εταιρεία, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters την Παρασκευή – πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για τον αντίπαλο υποψήφιο Thierry Bollore να ανακηρυχθεί Νο2 και τελικός διάδοχος του CEO, Carlos Ghosn.

Ο Bollore, επί του παρόντος επικεφαλής ανταγωνισμού, αγωνίζεται με τον Mueller για την διαδοχική διαδικασία που διεξάγεται στη Renault.

“Σήμερα ο Stefan Mueller δεν έχει εγκαταλείψει την εταιρεία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Renault, Φρέντρικ Τζέιτζερ. Αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν η αναχώρηση του Mueller είχε αποφασιστεί.

Ο Γερμανός Mueller (BMW) και ο Γάλλος Bollore (Michelin), βρέθηκαν στη Renault το 2012.

Ο Ghosn, CEO της Renault, αναμένεται να παραδώσει τα ηνία σε έναν νέο διευθυντή και να μεταβεί σε έναν άλλο ρόλο στο τιμόνι της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο έβαλε σε δεύτερες σκέψεις το γαλλικό κράτος, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Renault,  σχετικά με τη μελλοντική μορφή και κατεύθυνση της συμμαχίας. Η Renault κατέχει σήμερα το 43,4% της Nissan, η οποία με τη σειρά της ελέγχει τη Mitsubishi Motors μέσω ποσοστού 34%.

Η Renault σχεδιάζει τώρα να προτείνει την ανανέωση του Ghosn ως CEO στην επόμενη ετήσια συνάντηση των μετόχων τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τη Renault σε έναν “οδικό χάρτη” ​​για τη συμμαχία ή να ευλογήσει την προώθηση του Bollore στη νέα θέση του επικεφαλής λειτουργού και διαδόχου της θέσης, προφανώς.

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποφύγουν την επανάληψη μιας πικρής σύγκρουσης του 2015, κατά την οποία η Γαλλία αύξησε το μερίδιό της στη Renault για να προχωρήσει σε ψηφοφορία από τους μετόχους και να εξασφαλίσει διπλά δικαιώματα ψήφου. Η κυβέρνηση ώθησε επίσης ανεπιτυχώς για μια πλήρη συγχώνευση της Renault-Nissan με όρους που θα διασφάλιζαν τα γαλλικά βιομηχανικά συμφέροντα.

Η ανανέωση του Ghosn ως CEO για δεύτερη φορά αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου, ενόψει της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Renault για ολόκληρο το έτος.

Source: reuters.com

Tags

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...