Η Renault – Nissan επιβεβαίωσε την αποπομπή του επικεφαλής της Avtovaz

Ο Bo Andersson, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων της Ρωσίας της Avtovaz, σκοπεύει να παραιτηθεί, σύμφωνα με τη Renault-Nissan, ιδιοκτήτη της πλειοψηφίας της επιχείρησης.
Η Renault, μαζί με τους Ιάπωνες εταίρους της Nissan, δήλωσε ότι ο Andersson θα αποχωρήσει από τη θέση του μετά από δύο χρόνια.

Ο κρατικός όμιλος Rostec είναι μέτοχος μειοψηφίας στην Avtovaz και μέσω του Διευθύνοντος Σύμβουλου τους Sergei Chemezov στην The Wall Street Journal την Παρασκευή ανέφερε ότι ο κ Andersson θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του αφότου η Avtovaz ανακοίνωσε καθαρή ζημία 74 δισεκατομμυρίων ρούβλια ($ 1,2 δισ) για το 2015 και είπε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης, το δεύτερο μετά το 2009.

Η Renault και η Nissan έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα για την αγορά αυτοκινήτων της Ρωσίας, όταν πήρε ένα μερίδιο ελέγχου στην Avtovaz το 2014. Η Ρωσία είναι σημαντική προοπτική της γαλλικής εταιρείας για ανάπτυξη εκτός της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ο συνδυασμός των κυρώσεων κατά της σύγκρουσης στην Ουκρανία και η μείωση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε την Ρωσία σε ύφεση το περασμένο έτος.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα υποχώρησαν 36% στα 1,6 εκατομμύρια οχήματα το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας, και προβλέπεται να μειωθεί σε 1,3 εκατομμύρια το 2016. Οι πωλήσεις του στυλοβάτη αυτοκίνητων Lada της Avtovaz ήταν -31% πέρυσι σε 269.000 οχήματα σε σύγκριση με το 2014.

Ο κ Andersson τοποθετήθηκε από τη Renault το 2013, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του να σωσει την ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών GAZ Group. Στην Avtovaz ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και μείωσε κατά δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας το κεντρικό εργοστάσιο της ρωσικής εταιρίας στο Τολιάτι. Επίσης επαναδιαπραγματεύτικε συμβάσεις με τους τοπικούς προμηθευτές, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος.

Ο κ Andersson θα είναι ο πιο υψηλού προφίλ ξένος CEO που φεύγει από μια ρωσική εταιρεία μετά τον Bob Dudley της TNK-BP Ltd. το 2008.

Η Renault-Nissan ανακοίνωσε ότι ο αντικαταστάτης του κ Anderson θα επιλεγεί σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Avtovaz στις 15 Μαρτίου.

Tags

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...