Renault News
RenaultStoriesΔιεθνή

{Stories} Alfa Romeo Dauphine και Ondine: η Renault στα ιταλικά

Ποιος κατασκευαστής διέθεσε στην αγορά τα μοντέλα Dauphine και Ondine; Η Renault φυσικά, αλλά δεν είναι η μόνη. Και τα δύο μοντέλα κατασκευάστηκαν με άδεια της Renault από την Alfa Romeo!

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι γεμάτη παραξενιές. Γνωρίζουμε τα μοντέλα Renault 8 & 12 που κατασκευάζονταν από τη Dacia στη Ρουμανία την δεκαετία του 60′, αλλά τα Alfa Romeo Dauphine και Ondine, είναι κάτι που δεν φεύγει εύκολα από την μνήμη μας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Alfa Romeo θέλει να αναπτυχθεί και να ανταγωνιστεί τη Fiat. Ειδικευμένη στα σπορ και τα πολυτελή αυτοκίνητα, η Alfa Romeo θέλει να έχει στη γκάμα της ένα δημοφιλές αυτοκίνητο. Όσον αφορά τη Renault, ο τότε πρόεδρός της, Pierre Dreyfus, έχει φιλοδοξίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλει επίσης να αναπτυχθεί στην Ευρώπη.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 1958 η Renault και η Alfa Romeo υπέγραψαν μια βιομηχανική συμφωνία. Ο Ιταλός κατασκευαστής θα κατασκευάζει το μοντέλο Dauphine στο Μιλάνο στην Ιταλία και τα μοντέλα Alfa Romeo θα πωλούνται μέσω του δικτύου της Renault στη Γαλλία.

Σε σύγκριση με το Renault Dauphine που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο Flins στην Γαλλία, η ιταλική έκδοση (που κατασκευάστηκε στο Portello του Μιλάνου) ξεχώριζε μόνο με κάποιες εξωτερικές λεπτομέρειες, όπως προφανώς το λογότυπο, αλλά και με την υιοθέτηση διαφορετικών φωτιστικών σωμάτων και μιας μπαταρίας 12V.

Είχε κάποιες επιτυχίες αφού περισσότερα από 70.000 κομμάτια κατασκευάστηκαν μέχρι το 1966. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και η έκδοση Alfa Romeo Ondine (Οκτώβριος 1960), αλλά δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με περίπου 2000 μονάδες παραγωγής.

Η Renault κυκλοφόρησε πολλές παραλλαγές του Dauphine, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυτελούς έκδοσης,  Renault Ondine, των σπορ εκδόσεων, Gordini Dauphine και Ondine Gordini, του 1093 εργοστασιακού αγωνιστικού μοντέλου, και του Caravelle / Florida, ενός coupe με δύο πόρτες  και μιας έκδοσης cabrio επίσης με δύο πόρτες με βάση το Dauphine.

Ήταν ενα πολύ σημαντικό μοντέλο για την γαλλική εταιρεία καθώς περισσότερα από δύο εκατομμύρια κατασκευάστηκαν κατά την παραγωγή του από το 1956 έως το 1967.

Μαζί με τα αυτοκίνητα όπως το Beetle της Volkswagen, το Morris Minor, το Mini και το Fiat 500, το Dauphine πρωτοστάτησε στο μοντέρνο αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Renault Dauphine
Renault Dauphine

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies