Renault News
KangooKangoo ZEMasterRenaultΔιεθνήΕιδήσεις

Τι κρύβει το ντεμπούτο των υδρογονοκίνητων Renault Kangoo ΖΕ και Master ΖΕ

Στρατηγικές αλλαγές στη Renault. Μέχρι πρίν απο λίγο καιρό, η γαλλική φίρμα είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ερευνητικές προσπάθειές της πάνω στα ηλεκτρικά οχήματα, αφήνοντας πίσω τεχνολογίες οπως τα υβρίδια και το υδρογόνο. Την Τετάρτη, η γαλλική μάρκα ανακοίνωσε την κυκλοφορία των δύο πρώτων οχημάτων με κυψέλες καυσίμου. Το Kangoo και το Master ZE Hydrogen θα είναι παρόντα στον κατάλογο οχημάτων της Renault στα τέλη του 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Ενώ τα νέα Clio 5, Captur 2 και Megane 4 facelift, θα γίνουν τα πρώτα υβριδικά οχήματα της μάρκας.

Συγκεκριμένα, τα Kangoo και Master ZE Hydrogen θα είναι εξοπλισμένα με μια κυψέλη καυσίμου, η οποία παρέχεται απο την Symbio, θυγατρική της Michelin. Μαθετε περισσότερα στο κάτωθι άρθρο:

Μην προδικάζεται το μέλλον
Αυτά τα δύο μοντέλα είναι ένα πρώτο μικρό βήμα στον κόσμο του υδρογόνου. Θεωρητικά, η τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο από ελκυστική: και τα δύο στοιχεία είναι άφθονα στο σύμπαν και τα όχηματα υδρογόνου απελευθερώνουν μόνο νερό.

Αλλά η βιομηχανική εκχύλιση του υδρογόνου παραμένει περίπλοκη και αμφισβητήσιμη, καθώς εκπέμπει … CO2. Η αποθήκευση και η διανομή είναι δαπανηρή. Παράδειγμα? Μια αντλία που εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο Orly της Γαλλίας είχε απαιτήσει επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης το δίκτυο εφοδιασμού παραμένει πολύ αδύναμο με μόνο ορισμένα σημεία παροχής ανα την Ευρώπη, περιορίζοντας τους δυνητικούς πελάτες σε στόλους οχημάτων. Εξού και η επιλογή της Renault να απευθυνθεί στους επαγγελματίες με τα Master και Kangoo.

Από την άλλη πλευρά, η ενσωματωμένη κυψέλη καυσίμου είναι δαπανηρή. Αυτό εξηγεί γιατί, προς το παρόν, μονο λίγα οχήματα υδρογόνου οπως τα Toyota Mirai και Hyundai Nexo κυκλοφορούν. Το Kangoo Hydrogen θα τιμολογηθεί με 48 300 ευρώ, δηλαδή ένα υπερβολικό ποσό για πολλές εταιρείες …

Οι ισχυρές πολιτικές αποφάσεις και οι οικονομίες κλίμακας θα μπορούσαν ωστόσο να δώσουν ώθηση στη λύση αυτή. Σύμφωνα με μελέτη για το υδρογόνο που δημοσιεύτηκε το 2017, ένα αυτοκίνητο στα δώδεκα που θα πωλείτε εως το 2050 θα διαθέτει κυψέλες καυσίμου. Επομένως, η Renault σκοπεύει να διατηρήσει μια θέση στη δυνητική αυτή αγορά.

Senard vs Ghosn
Η τεχνολογία κυψέλης καυσίμου είναι επίσης ένας τρόπος για τον Jean-Dominique Sénard να αμφισβητήσει την εποχή Carlos Ghosn. Ο τελευταίος είχε επιλέξει έναν σαφή διαχωρισμό ρόλων εντός της Συμμαχίας: το υδρογόνο ήταν αποκλειστικά μέρος της Nissan. Το νέο αφεντικό – που σκοπεύει να ανακουφίσει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Tokyo και Billancourt – θέλει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό “μίγμα” της Renault στο μέλλον και να ανοίξει εκ νέου όλες τις τεχνικές δυνατότητες σε διαφορετικές μάρκες.

Ως εκ τούτου, η συνέντευξη που έδωσε ο Jean-Dominique Sénard στη Léa Salamé στο κανάλι France Inter, την Τρίτη το πρωί, είναι πολύ διαφωτιστική. “Η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι η μόνη κινητήρια δύναμη για τα οχήματα στο μέλλον; Δεν είμαι σίγουρος”, δήλωσε, ανακοινώνοντας το ντεμπούτο του Kangoo Hydrogen. “Είναι ψύλλος στα άχυρα, αλλά πιστεύω πραγματικά σε αυτό.”

Ο ισχυρός άνδρας της Renault-Nissan το στηρίζει πολύ περισσότερο επειδή έχει ποντάρει ήδη στην τεχνολογία αυτή. Υπό την προεδρία του Jean-Dominique Sénard (από το 2012 έως το 2018), η Michelin είχε στηρίξει την Symbio πάνω στην εν λόγο τεχνολογία. Και σήμερα αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ήδη στα Master και Kangoo. Και ο Bertrand Joubert, Νο2 της Symbio, εργάστηκε για 10 χρόνια στη … Renault. Αυτή η εταιρεία – θεωρείται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες στη Γαλλία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies