Πριν λίγες μέρες, στο Βρετανικό Grand Prix που διεξήχθη την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, σηματοδότησε τα 40 χρόνια από τον πρώτο αγώνα της Renault στη Formula 1. Ήταν η αρχή μιας εξαιρετικής περιπέτειας που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτοποριακών καινοτομιών και καμία έλλειψη επιτυχίας …
Silverstone, 16 Ιουλίου 1977: Ένα κίτρινο αυτοκίνητο προσελκύει την προσοχή στο Grand Prix της Αγγλίας. Αυτή η Renault RS01 έχει προκαλέσει την περιέργεια των οπαδών, από τότε που πρωτοακούστηκε το παρατσούκλι «Κίτρινη τσαγιέρα» ένα ανέκδοτο που γύριζε στα στόματα των βρετανικών ομάδων του αθλήματος, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις μάζες του καπνού που εμφανίζονταν τακτικά από τις εξάτμισής του!
Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault τότε είχε επιβάλει μια προϋπόθεση για την είσοδο της μάρκας στη Formula 1: πρέπει να οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Μετά από αυτή την εντολή, η Renault προκάλεσε μια επανάσταση εισάγοντας τον στροβιλοσυμπιεστή (Turbo) στη Formula 1. Αυτή ήταν μια καινοτομία που θα υιοθετούσαν σύντομα όλες οι ομάδες – ακόμη και εκείνες που είχαν γελάσει προκαλώντας το παρατσούκλι Yellow Teapot το 1977. Η RS01 ήταν επίσης το πρώτο μονοθέσιο της Formula 1 που αγωνίστηκε με ακτινικά ελαστικά.
Μέχρι τότε, ο υπερσυμπιεστής σε οδικά οχήματα ήταν κατά κύριο λόγο στα φορτηγά. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία άνοιξε μια εντελώς νέα γκάμα δυνατοτήτων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά οι κανόνες της Formula 1 περιόρισαν αυτή την δυνατότητα εφαρμόζοντας μια αποκαλούμενη «ισοδυναμική φόρμουλα». Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες να περιορίζονταν σε μόλις 1,5 λίτρα σε μέγεθος, σε αντίθεση με τις ατμοσφαιρικές μονάδες τριών λίτρων – αλλά οι έξυπνοι μηχανικοί της Renault Sport δεν μπορούσαν να αποθαρρυνθούν τόσο εύκολα!
Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της το 1977, η συμμετοχή της Renault στη Formula 1 ως αυτοδύναμη ομάδα μπορεί να χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές περιόδους: Renault-Elf μεταξύ 1977 και 1985, Renault F1 Team από το 2002 έως το 2010 και σήμερα Renault Sport Formula One Team. Συνολικά, οι «εργοστασιακές ομάδες» της Renault έχουν διεκδικήσει 35 νίκες και 48 Pole positions, αλλά η μεγαλύτερη στιγμή ήταν αναμφισβήτητα οι τίτλοι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Οδηγών και Κατασκευαστών της Renault F1 Team και του Fernando Alonso το 2005 και το 2006.
Ευρέως γνωστός για τις καινοτομίες του και υποστηριζόμενη από τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο, η Renault έγινε γρήγορα σημαντικός παίκτης στη σκηνή των κινητήρων της Formula 1. Από το 1983, ο Γάλλος κατασκευαστής προμήθευσε σε τρεις μεγάλες περιόδους: μεταξύ του 1983 και του 1986 με τον V6 turbo (συνεργάτες Lotus, Ligier και Tyrrell), από το 1989 έως το 1997 με το V10 (Williams, Benetton και Ligier) και από το 2007 με το V8 (Red Bull, Lotus, Williams, Caterham και Toro Rosso). Αυτοί οι συνεργάτες έχουν βελτιώσει σημαντικά το ήδη εντυπωσιακό ρεκόρ της Renault στο άθλημα, κερδίζοντας 133 πρόσθετες νίκες (χωρίς να υπολογίζονται οι τρεις νίκες της Red Bull με την τρέχουσα μονάδα Renault TAG Heuer), εννέα ακόμα τίτλους οδηγών (τέσσερις με την Williams, έναν με τον Benetton, τέσσερις με την Red Bull) και δέκα ακόμα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών (πέντε με την Williams, έναν με την Benetton και τέσσερις με την Red Bull).
Διαβάστε επίσης: