Renault News
LadaΕιδήσεις

Η Lada (Renault) ανακτά τα δικαιώματα του ονόματος Niva

Κυκλοφόρησε για πρωτη φορά το 1977, το φημισμένο Lada Niva ήταν το πρώτο ευπροσάρμοστο compact 4×4. Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της ρωσικής εταιρίας Avtovaz (Lada), η Renault δεν διέθετε τα δικαιώματα του ονόματος Niva, το οποίο κατασκευαζόταν από μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του ρωσικού ομίλου και της GM. Η Αμερικάνικη εταιρεία παραιτήθηκε από τις μετοχές της άρα και από τα δικαιώματα του φημισμένου ονόματος Niva.

Κατασκευάζεται εδώ και 45 χρονια, το Lada Niva ήταν το πρώτο συμπαγές 4×4 compact SUV. Έκανε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία. Πολύ συμπαγής, με εξαιρετικές δυνατότητες εκτός δρόμου, εύκολο στη συντήρηση και φθηνό (6.000 ευρώ στη Ρωσία, 12.000 ευρώ όταν ακόμα εισαγόταν στη Γαλλία το 2016), το Lada Niva παρήχθη σε 1.95 εκατομμύρια μονάδες. Και αυτό, παρά τη χρόνια έλλειψη αξιοπιστίας! Αλλά το πιο διάσημο από τα ρωσικά οχήματα είχε δραπετεύσει από την φαρέτρα της Renault, από την εξαγορά του Ρώσου κατασκευαστή.

Το Niva κατασκευαζόταν για δεκαοκτώ χρόνια από μια κοινοπραξία μεταξύ του κατασκευαστή Avtovaz (Lada) και της General Motors. Λαμβάνοντας τον έλεγχο της AvtoVAZ, η Renault δεν είχε τα δικαιώματα του μικρού SUV. Αλλά, η Avtovaz ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το τέλος αυτής της κοινοπραξίας. Παρά την λύση της συμφωνίας το Chevrolet Niva 4×4 θα συνεχιστεί για ένα ή δύο χρόνια υπό αυτήν την ονομασία. Στη συνέχεια όμως θα ονομάζεται Lada, όπως ήταν αρχικά.

Η Renault και η Lada εργάζονται για το μέλλον
Ιδρύθηκε το 2001, η κοινοπραξία Avtovaz-GM αντιπροσώπευε επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι περισσότερα από 700.000 αυτοκίνητα αυτού του τύπου βαφτίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 18.300 που πωλήθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2019. Οι μηχανικοί της Avtovaz, με τη βοήθεια της Renault, μελετούσαν για μερικά χρόνια τον αντικαταστάτη του Niva, το οποίο είναι το ένα εκ των παλαιότερων αυτοκινήτων που παράγονται στον κόσμο (με την ίδια μορφή). Το μελλοντικό όχημα θα υιοθετήσει μια πλατφόρμα της Renault-Nissan, αντί της σημερινής, που μελετήθηκε με τη Fiat με βάση το sedan Fiat 124 από το 1966!

Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μόσχας το 2018, το concept Lada 4×4 Vision μας δίνει μια ιδέα αυτού του νέου οχήματος, το οποίο θα ονομαστεί Niva και αναμένεται το 2022.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2008, κατέχει πλέον το 53,3% της κορυφαίας ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο απώτερος στόχος της Renault: να καταστήσει την Avtovaz ένα εμπορικό σήμα χαμηλού κόστους (τιμή πώλησης 6.000 έως 14.000 ευρώ) για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το οποίο είναι ελκυστικό και εναρμονισμένο με την φιλοσοφία της Renault.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies