Renault News
RenaultRenault ClassicStoriesΔιεθνή

95 χρόνια για το «διαμάντι» της Renault

Εδώ και 95 χρόνια το λογότυπο της Renault είναι ένα διαμάντι. Το παραδοσιακό έμβλημα της μάρκας έκανε το ντεμπούτο του το 1925 στο μοντέλο 40CV. Από τότε, το λογότυπο έχει ανανεωθεί αρκετές φορές στην ιστορία της μάρκας και έχει υποστεί ιδιαίτερους μετασχηματισμούς.

Πριν τοποθετηθεί το διαμάντι στα μοντέλα του Γάλλου κατασκευαστή, τα οχήματα της Renault διέφεραν από άλλους κατασκευαστές κυρίως από χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όπως το “καπό αλιγάτορα” χωρίς μάσκα ψυγείου ή με την αναφορά στον ιδρυτή της εταιρείας, Louis Renault, με τα αρχικά ” LR “.

Το 1923, για πρώτη φορά εμφανίστηκε ένα κυκλικό έμβλημα με εγκάρσιες ράβδους και το όνομα της εταιρείας στη μέση. Αλλά μόλις δύο χρόνια αργότερα, ένα νέο λογότυπο θα κοσμούσε το εμπρός μέρος του 40CV: ένα μεγάλο διαμάντι. Από τον στρογγυλό προκάτοχό του, στα εγκάρσια slats και τα εγκάρσια γράμματα της Renault.

Με τις αυστηρές γραμμές, τις γωνίες και τις άκρες του, που ακολουθούν το στυλ του κύβου, ο Γάλλος κατασκευαστής ανταποκρινόταν στην αισθητική της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, το νέο λογότυπο αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για πολυτελή μοντέλα που φέρουν το αστέρι (stella en Latin) στο όνομά τους, όπως το Renault Monastella, το Vivastella ή το Reinastella.

Τα μεταπολεμικά μοντέλα της Renault βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής με μεμονωμένες παραλλαγές του λογότυπου της μάρκας. Το κίτρινο χρώμα που συνδέουμε τώρα με τον Γάλλο κατασκευαστή έφτασε στο λογότυπο διαμαντιού το 1945 μαζί με το “Régie Nationale”, αν και οι κύριες γραμμές του ρόμβου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες μέχρι το 1959, όταν παρουσιάστηκε μια άλλη εξέλιξη του λογοτύπου.Επίσης, εξαφανίστηκε το “Régie Nationale”. Εκείνο το έτος, οι σχεδιαστές της μάρκας καθόρισαν ένα ομοιόμορφο βασικό σχήμα για το σύμβολο της μάρκας. Τα άνω και κάτω άκρα είναι τώρα πιο κωνικά πολύ περισσότερο από πριν.

Το 1972 η Renault ζήτησε από τον καλλιτέχνη Victor Vasarely να επανασχεδιάσει το λογότυπο της μάρκας για να του δώσει μια ακόμη πιο ισχυρή εμφάνιση και να το μεγεθύνει έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Τα εγκάρσια ελάσματα και τα γράμματα του ονόματος έχουν διαγραφεί, καθώς και τα άνω και κάτω άκρα. Ο Vasarely έδωσε επίσης μια τρισδιάστατη εμφάνιση. Το λογότυπο, που χαρακτηρίζεται από παράλληλες γραμμές, εμφανίστηκε απλό και περίπλοκο, τόσο τεχνικό όσο και αισθητικό. Το κίτρινο έχει πάρει μια πολύ πιο σημαντική θέση με αυτή τη γενιά λογότυπου, ένα χρώμα που διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Το 1992, το διαμάντι πήρε τη σημερινή του μορφή, συνεχίζοντας την ιστορική του γραμμή: οι απλές και σαφείς μορφές παρέμειναν ανέπαφες, ενώ η τρισδιάστατη πραγματικότητα έχει πλέον ανανεωθεί.

Από το 2004, ήρθε η ώρα μια ακόμα αλλαγής με το λογότυπο να παίρνει σε όγκο.

Στη συνέχεια, το 2015, γνωρίσαμε την τελευταία αλλαγή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στρογγυλεμένο με μεγαλύτερο όγκο.

Αναμένεται μια νέα εξέλιξη του λογότυπου τα επόμενα χρόνια. Λίγο σαν την Peugeot, με το διχρωμικό λιοντάρι που θυμίζει ιστορικά αιλουροειδή. Μόνο το μέλλον μπορεί να μας πει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Renault.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies