Μηχανήματα που συνδέονται και είναι ικανά να αποτρέψουν μια επικείμενη βλάβη, συνεργάσιμα ρομπότ, ανιχνεύσιμα μέρη με ηλεκτρονικά τσιπ και πολλές περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, σκιαγραφούν έτσι το εργοστάσιο αυτοκινήτων του μέλλοντος.
Αυτό είναι το επιχείρημα που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Renault στο εργοστάσιο της στο Cléon (Seine-Maritime), το οποίο έχει παράγει τουλάχιστον 90 εκατομμύρια κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων από το 1958 και 1,35 εκατομμύρια το τελευταίο έτος, για την ίδια αλλά και για τους εταίρους της όπως η Nissan και η Mercedes.
Η εγκατάσταση δεκάδων συνεργατικών ρομπότ πληροί τις απαιτήσεις της “ασφάλειας, ποιότητας και απόδοσης”, σημειώνει ο Paul Carvalho, διευθυντής του εργοστασίου, το οποίο έχει περισσότερες από 140 γραμμές συναρμολόγησης, απορρίπτοντας την ιδέα ότι “ο αυτοματισμός έχει ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας.
Η αύξηση της παραγωγικότητας “μας επέτρεψε να διπλασιάσουμε την παραγωγική ικανότητα και να πραγματοποιήσουμε 600 προσλήψεις” σε τρία χρόνια, βεβαιώνει.
Η τελευταία κοινωνική συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές του 2017 μεταξύ της Renault και τριών συνδικάτων πλειοψηφίας προβλέπει αύξηση της παραγωγικότητας από 64 σε 90 οχήματα ανά υπάλληλο ετησίως, σύμφωνα με τον José-Vicente de Los Mozos.
Εγκαθιστούμε αυτά τα ρομπότ “για να απελευθερώσουμε όλες τις δύσκολες εργονομικές λειτουργίες” όπως ένα επιβλητικό βίδωμα σκύβοντας κάτω από ένα μπλοκ κινητήρα ή για εργασία ακριβείας όπως κόλλα, ανέφερε ο Eric Marchiol, διευθυντή ψηφιακού μετασχηματισμού στη Renault.
Σκοπός του είναι να μεταφέρει όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας σε διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο, για καλύτερη διαχείριση της ροής της παραγωγής αλλά και της συντήρησης.
– Wi-Fi σε 50 εκτάρια –
“Το μηχάνημα που ανιχνεύει ότι ένα ρουλεμάν προκαλεί θόρυβο μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον προμηθευτή για να του ζητήσει να στείλει ένα ρουλεμάν και, στη συνέχεια, να ειδοποιήσει τον επαγγελματία συντήρησης για αλλαγή”, ανέφερε ο κ. Carvalho.
“Για προβλέψιμη συντήρηση, έχουμε περισσότερα από 6.000 ρομπότ, 500 κέντρα κατεργασίας, 300 πιεστήρια σφράγισης σε όλα τα εργοστάσια που συνδέουμε”, είπε ο κ. Marchiol. Αυτό το προτζεκτ αρχίζει με την εγκατάσταση δικτύου wi-fi σε 50 εκτάρια κτιρίων στο εργοστάσιο Cléon.
Μακροπρόθεσμα, “σε έξι μήνες, τα εργοστάσια της Renault θα συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα από ότι το Twitter σε ένα χρόνο”, λέει.
Αυτό το πρόγραμμα, μέρος της επένδυσης των 500 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η Renault για τον εκσυγχρονισμό των γαλλικών εργοστασίων της μέχρι το 2019, θα οδηγήσει επίσης σε μια λεπτή ιχνηλασιμότητα χιλιάδων μερών που συνθέτουν τα αυτοκίνητά της.
Τους γραμμωτούς κώδικες ή τα ηλεκτρονικά τσιπ, αυτά τα αναγνωριστικά στοιχεία θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας στην πηγή ενδεχόμενου ελαττώματος, περιορίζοντας τις δαπανηρές εκστρατείες ανάκλησης και επιστροφής υπό εγγύηση.
Ένα άλλο πλεονέκτημα για τον πελάτη: θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει από την ταμπλέτα του την πραγματική κατασκευή του αυτοκινήτου που διέταξε, με τη Renault να φιλοδοξεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον μέσο χρόνο μεταξύ της παραλαβής των παραγγελιών και της παράδοσης, σύμφωνα με τον Marchiol.
Παράλληλα με αυτόν τον εκσυγχρονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση μέσω εικονικής πραγματικότητας, η Renault στο εργοστάσιο Cleon και ασχολείται με το γυναικείο στοιχείο του εργατικού της δυναμικού, τονίζει ο Carvalho, ο οποίος θέλει να «προσλάβει 30-40% γυναικών» και χαιρετίζει την αύξηση του ποσοστού γυναικείου στοιχείου από 7% σε 14% σε ένα έτος.
Διαβαστεί επίσης: Η Renault ετοιμάζει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γαλλικών εργοστασίων
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο lavoixdunord.fr
Φωτογραφία: Renault