Η Renault ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή της να παραμείνει στο Ιράν, παρά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον απειλείται να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τεχεράνη.
Από τη μία πλευρά η Peugeot-Citroën, η οποία άρχισε την αποχώρησή της από το Ιράν στις 5 Ιουνίου, και η άλλη Renault, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή 15 Ιουνίου, να διατηρήσει την παρουσία της.
“Δεν θα εγκαταλείψουμε [την ιρανική αγορά], ακόμη και αν πρέπει να μειώσουμε την παρουσία μας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Renault Carlos Ghosn, στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Αυτή η ανακοίνωση εμφανίζεται ως πρόκληση στην Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Trump, αφού καταγγέλλει τη συμφωνία του 2015 για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν και επαναφέρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, έδωσε προθεσμία μέχρι τις 6 Αυγούστου στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κόψουν τις γέφυρες με το Ιράν.
Εάν η Renault επιμείνει στην πρόθεσή της να συνεχίσει να πωλεί αυτοκίνητα στους Ιρανούς, ο γάλλος κατασκευαστής εκτίθεται σε αμερικανικά πρόστιμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της εξωεδαφικότητας των νόμων της, επιβάλλουν το δικαίωμα να τιμωρούν κάθε εταιρεία που διαπραγματεύεται σε δολάρια με μια χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Από το 2008, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταδικάστηκαν σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο βάσει αυτής της ιδιαιτερότητας του αμερικανικού δικαίου, δήλωσε η κοινοβουλευτική έκθεση του 2016 για την εξωεδαφικότητα των αμερικανικών νόμων.
Ο Carlos Ghosn δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα πάρει η μειωμένη παρουσία της Renault στο Ιράν. Μπορεί επίσης να αποφασίσει να διατηρήσει μόνο γραφεία με μια μικρή ομάδα, ελπίζοντας να ξεφύγει από τους αμερικανικούς κεραυνούς.
Η επιθυμία του κατασκευαστή να μην εγκαταλείψει τη χώρα εξηγείται εμπορικά: το Ιράν είναι η ένατη αγορά της Renault, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2018.
Source: france24.com