Η Renault ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εξομοιωτή. Θα χρησιμοποιηθεί από τον κατασκευαστή για να μελετήσει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των οδηγών στο αυτόνομο αυτοκίνητο, εκτός από την αριθμητική προσομοίωση και τις οδικές δοκιμές.
Ο όμιλος της Renault ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 μια επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου προσομοιωτή αυτόνομης οδήγησης. Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο προσομοίωσης οδήγησης 2017, το οποίο λαμβάνει χώρα στη Στουτγάρδη από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017. Ονομάζεται ROADS από το Renault Optimization Autonomous Driving Simulator.
Το σύστημα θα κατασκευαστεί από την Autonomous Vehicle Simulation, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της Renault (35%) και της Oktal, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο. Θα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο 2000 m2 στην καρδιά του τεχνικού κέντρου Guyancourt της Renault στην Γαλλία. Η Renault σκοπεύει να την εγκαινιάσει το 2019. Η κατασκευή του κτιρίου θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος ο προσομοιωτής αντιπροσωπεύει μια επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα αποτελείται από θόλο διαμέτρου 360 μοιρών με εικόνα 3D εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας και πλήρως εξοπλισμένο πιλοτήριο με συστήματα παρακολούθησης ματιών και κεφαλής. Ολόκληρα τα αυτοκίνητα μπορούν να εισέλθουν και να βγουν από τον προσομοιωτή σε λίγα λεπτά, όπως απαιτείται. Το σύνολο θα τοποθετηθεί σε ένα εξάποδο, δηλαδή μια πλατφόρμα υποστηριζόμενη από έξι έμβολα για την αναπαραγωγή αισθήσεων πιο ρεαλιστικής οδήγησης. Το εξάποδο θα τοποθετηθεί σε ράγες περίπου 30 μέτρων σε δύο κατευθύνσεις, το οποίο μπορεί να αναπαράγει επιταχύνσεις μέχρι 1G και ταχύτητες 9m/s στις διαμήκεις και πλευρικές διευθύνσεις.
Ο προσομοιωτής θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ανάπτυξη του μελλοντικού αυτόνομου συστήματος οδήγησης της Renault. “Ο αριθμός των συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) θα πολλαπλασιαστούν μέχρι το 2018. Θα αυξήσουμε από 12 σε 30 συστήματα ανά όχημα και αυτό αντανακλάται στον αριθμό των δοκιμών: από 85 σήμερα θα φτάσουν τα 290. Είναι αδύνατο να εκτελεστεί με απλές φυσικές δοκιμές και είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικό για το αυτόνομο όχημα. Ψάχνουμε για εξαιρετική αξιοπιστία, με κίνδυνο της τάξης του 0.000000001. Για να το πετύχουμε, θα πρέπει να κάνουμε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και περίπου 250 εκατομμύρια χρήσιμα χιλιόμετρα μετά τη βελτιστοποίηση. Το 99% αυτών των δοκιμών θα πραγματοποιηθεί με καθαρή αριθμητική προσομοίωση (με συστήματα υπολογιστικών υψηλών επιδόσεων), με μόνο 1% να πραγματοποιείται στην πραγματική κύλιση “, εξηγεί ο Olivier Colmard.
Ο κατασκευαστής επενδύει σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης για να καλύψει αυτές τις ανάγκες προσομοίωσης. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 500 teraflops και θα περάσουμε σε petaflop μέσα σε δύο χρόνια”, ανέφερε.
Source/Image Source: Renault