Ο όμιλος Renault επέλεξε το εργοστάσιο Βαγιαδολίδ στην Ισπανία για να αναπτύξει το παγκόσμιο έργο ψηφιοποίησης του, το οποίο θα του επιτρέψει να έχει δίκτυο συνδεδεμένο με όλα τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και να ελέγχει όλο το σύστημα παραγωγής κομμάτι κομμάτι, χάρη σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ο διευθυντής κατασκευής και logistics του ομίλου Renault και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Renault Ισπανίας, José Vicente de los Mozos, εξήγησε ότι μαζί με το εργοστάσιο Βαγιαδολίδ, το πιλοτικό έργο αναπτύσσεται στα εργοστάσια Cleon (Γαλλία) και της Curitiba (Βραζιλία) και στη συνέχεια σταδιακά θα μεταφερθεί σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου.
Ο De los Mozos δήλωσε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται στα συστήματα cybersystems είναι ήδη μια πραγματικότητα που η Renault θέλει να επωφεληθεί για να επιτύχει την «αριστεία» στις διαδικασίες παραγωγής και να ξεκινήσει “πιο αυτόνομα, πιο συνδεδεμένα, πιο οικολογικά και πιο εξατομικευμένα” οχήματα, αλλά πάντα τοποθετώντας το άτομο, τόσο τον πελάτη όσο και τον εργαζόμενο, “στο επίκεντρο όλων των εργασιών”.
Περισσότερη ανταγωνιστικότητα και συνδιαλλαγή
Με τη σειρά του, ο De los Mozos εξήγησε ότι αυτό το παγκόσμιο σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες. Ο πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η κοινωνική απόδοση, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του εργατικού δυναμικού και παράλληλα να προωθηθεί η καλύτερη εναρμόνιση των εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, ο De los Mozos σημείωσε ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης θα συνεπάγεται επίσης τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο σεβασμός των προτύπων, της τεχνολογικής προόδου, έτσι ώστε να συνδέονται όλες οι μηχανές και οι διαδικασίες, “κάτι που θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων όταν ένα αυτοκίνητο θα έχει πρόβλημα” και μια νέα στρατηγική για τον εντοπισμό προμηθευτών δίπλα στις εγκαταστάσεις παραγωγής, είναι οι πυλώνες του παγκόσμιου σχεδίου της Renault.
“Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τα πράγματα, θα μπορέσουμε να εργαστούμε σε πραγματικό χρόνο με όλα τα εργοστάσια μας ανά τον κόσμο και θα αναγκάσουμε τις ομάδες διαχείρισης να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους”, δήλωσε ο De los Mozos.
Παροχή WiFi σε όλες τις εγκαταστάσεις
Ο διευθυντής ψηφιακών μετασχηματισμών της Renault, Eric Marchiol, εξήγησε ότι το πρώτο βήμα είναι να παρασχεθεί ένα δίκτυο Wi-Fi στα πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η κάλυψη έχει ήδη κάνει το 80% για να συνδέσει τα 5.000 ρομπότ και 300 κοπτήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κατασκευή, αναφέρει ο Ical.
Ταυτόχρονα, αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βελτιστοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας, θα αποτρέψει τις καταστροφές στους μηχανισμούς παραγωγής και θα χρησιμεύσει για την πραγματοποίηση της ανιχνευσιμότητας των περισσότερων από 5.000 τεμαχίων που συνθέτουν ένα όχημα και θα γνωρίζει ποιος είναι ο προμηθευτής, το έτος κατασκευής και όπου έχει κατασκευαστεί. Με αυτή την έννοια, ο Marchiol, πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι “να συνεχίσει να βελτιώνεται η ποιότητα που προσφέρεται στον πελάτη”. Εξήγησε επίσης ότι αυτή η διαδικασία ψηφιοποίησης θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους εργαζομένους και θα καταστήσει την Renault την καλύτερη εταιρεία κινητικότητας στον κόσμο για τους εργαζομένους της.
Διαβάστε επίσης:
>> Ο πελάτης στο επίκεντρο του μελλοντικού εργοστασίου της Renault
>> Για τη Renault, το εργοστάσιο του αύριο θα είναι «συνδεδεμένο» και πιο θηλυκό
>> Η Renault ετοιμάζει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γαλλικών εργοστασίων