Ο Carlos Ghosn θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της Renault για την περίοδο 2017-2022. Οι συνέργειες εντός της Συμμαχίας για τη μείωση του κόστους, η διεθνοποίηση, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα χαμηλού κόστους αυτοκίνητα θα είναι οι τέσσερις κύριοι άξονες.
Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, ο όμιλος Renault και τα πέντε εμπορικά σήματα του – Renault, φυσικά, αλλά και η Dacia, η Samsung Motors, η Alpine και η Lada – θα αναλύσουν λεπτομερώς το περιεχόμενο του νέου μεσοπρόθεσμου στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο θα διαρκέσει από το 2017 έως το 2022. το προηγούμενο σχέδιο “Drive the change”, το οποίο ξεκίνησε το 2011, των οποίων οι στόχοι “ξεπεράστηκαν τόσο από την άποψη της ανάπτυξης και του κέρδους, ένα έτος γρηγορότερα”, όπως επεσήμανε ο Carlos Ghosn τον Φεβρουάριο.
1- Συνέργειες εντός της Συμμαχίας
Ο Carlos Ghosn θα παρουσιάσει τις μελλοντικές συνέργειες αυτή τη φορά, όχι μόνο με τη Nissan αλλά και τη Mitsubishi. Μέχρι το 2020, η Συμμαχία αναμένει ότι το 70% των οχημάτων της θα κατασκευαστεί από τις «αρθρωτές» πλατφόρμες Renault-Nissan “CMF”. Αυτή η σπονδυλωτή προσέγγιση θα εξοικονομήσει περίπου 30% για τις αγορές και έως 40% για το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τη Renault. Η Mitsubishi θα χρησιμοποιήσει αυτήν την πλατφόρμα, ιδίως στην έκδοση “CMF-B” για μικρά οχήματα, την οποία η Renault θα εγκαινιάσει σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο με την πέμπτη γενιά Clio (V). Η πλατφόρμα “CMF-B” θα είναι σε πιο απλοποιημένη έκδοση, για τα μελλοντικά χαμηλού κόστους οχήματα της Dacia, σύμφωνα με πληροφορίες.
2- Διεθνοποίηση
Το δεύτερο θέμα είναι η διεθνοποίηση, κυρίως η αύξηση του κινεζικού εργοστασίου στο Wuhan (από κοινού με την Dongfeng), όπου η Renault ξεκίνησε την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων στις αρχές του 2016. Η εταιρεία έχει διπλασιάσει ήδη τις πωλήσεις της το 2017 (35.300 μονάδες το 2016). Αλλά το εργοστάσιο Wuhan είναι μόνο μέρος του κινεζικού παζλ της Renault. Τον περασμένο Ιούλιο, η Renault και η Brilliance China Automotive Holdings Limited (CBA) υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την από κοινού παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων στην Κίνα. Η νούμερο μάρκα στην Ευρώπη, η Renault θέλει να γίνει σημαντικός παράγοντας σε μια αγορά ελαφριών επαγγελματικών οχημάτων με 3 εκατομμύρια ετήσια οχήματα στην κινεζική αγορά.
Τέλος, στην Κίνα, η Renault υπέγραψε τρίτη συμφωνία στα τέλη Αυγούστου με τη Nissan και την Dongfeng να παράγει 120.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως. Ξεκινώντας από το 2019. Η Renault αναπτύσσει ήδη ένα πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρικό όχημα με βάση το μικρό Kwid που ξεκίνησε στην Ινδία πριν από δύο χρόνια. Η ηλεκτρική έκδοση θα πωλείτε περίπου από 8 έως 10.000 ευρώ. Αυτό το μοντέλο, σχεδιασμένο κυρίως για την Κίνα, θα παράγεται και αλλού σε μια δεύτερη έκδοση. Προορίζεται ως το βασικό όχημα για τη μελλοντική επέκταση της Συμμαχίας σε χαμηλού κόστους οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Μια άλλη χώρα-στόχος είναι το Ιράν. Η Renault ανακοίνωσε στις 7 Αυγούστου 2017 τη δημιουργία μιας νέας κοινής επιχείρησης, της οποίας θα είναι ο μέτοχος της πλειοψηφίας, με ένα μηχανολογικό κέντρο που θα ευνοήσει την ανάπτυξη τοπικών προμηθευτών, καθώς και ένα εργοστάσιο με 150.000 ετησία παραγωγή , το οποίο θα προστεθεί στις υπάρχουσες ικανότητες του ομίλου στη χώρα των 200.000 οχημάτων. Η Renault αναμένεται να παράγει το σημερινό Logan II στα τέλη του 2018 στο Ιράν και το Duster II το 2020. Εκτός από το εργοστάσιο οχημάτων, υπάρχει στη χώρα ένα εργοστάσιο κινητήρων με χωρητικότητα 150.000.
Τέλος, η Renault θα συνεχίσει την επίθεση στην Ινδία, όπου μόλις εισήγαγε το Captur, μια “κομψή” έκδοση του χαμηλού κόστους Duster, που παράγεται με βάση το τελευταίο – και έτσι διαφορετικό από το European Captur που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα του Clio IV. Στη Βραζιλία, η Renault μόλις κυκλοφόρησε το μικρό Kwid, το οποίο θα κατασκευάζεται τοπικά στο εργοστάσιο Curitiba. Στην Αργεντινή, το επόμενο έτος θα αρχίσει η παραγωγή του Dacia Dokker … με το όνομα Renault Kangoo.
3- Προτεραιότητα στα ηλεκτρικά οχήματα
Στο ηλεκτρικό πεδίο, εκτός από το μελλοντικό χαμηλού κόστους ηλεκτρικό όχημα που προορίζεται πρωτίστως για την Κίνα, ο τριπλός προϊστάμενος της Συμμαχίας ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 “δώδεκα νέα μοντέλα μηδενικών εκπομπών ρύπων τα επόμενα έξι χρόνια σε κοινή πλατφόρμα της Συμμαχίας. Η αυτονομία των μοντέλων μπορεί να υπερβεί τα 600 χιλιόμετρα. Με αυτή τη νέα έκρηξη οχημάτων, η Συμμαχία ελπίζει να παραμείνει το νούμερο ένα στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, η Συμμαχία θα πολλαπλασιάσει τα υβριδικά επαναφορτιζόμενα μοντέλα, χρησιμοποιώντας κυρίως την τεχνολογία της Mitsubishi στο τρέχον “SUV” Outlander. Η Renault θα αναπτύξει μοντέλα σε αυτή τη βάση της Mitsubishi. Συνολικά, το 30% των μοντέλων που πωλούνται από τη Συμμαχία θα είναι ηλεκτρικά η υβριδικά το 2022.
4- Οχήματα χαμηλού κόστους στην κορυφή της ατζέντας
Τέλος, ο Carlos Ghosn θα αποσαφηνίσει τη στρατηγική της Renault για οχήματα χαμηλού κόστους, τα οποία στηρίζουν τη στρατηγική της διεθνοποίησης της εταιρείας. Το Dacia Logan, το οποίο ξεκίνησε το 2004, γεννήθηκε στην ίδια πλατφόρμα με μια σειρά οχημάτων (Logan II, Sandero I και II, SUV Duster I και II, Lodgy, Dokker). “Θα πρέπει να είμαστε 1.5 εκατομμύρια αυτοκίνητα φέτος, έναντι 1.35 εκατομμυρίων το περασμένο έτος”, δήλωσε ο Marc Suss, διευθυντής των χαμηλού κόστους οχημάτων της Renault, στην Φρανκφούρτη στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι μισές από αυτές τις πωλήσεις γίνονται απο την Dacia και οι άλλες από την Renault. Η Dacia πωλεί μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. “Στόχος μας είναι τα δύο εκατομμύρια ετησίως”, πρόσθεσε.
Ραντεβού αύριο για τα επίσημα στοιχειά του προγράμματος 2017-2022..