Οι μέτοχοι της Renault την Τετάρτη υποστήριξαν το πακέτο αμοιβών 7 εκατομμυρίων ευρώ του εκτελεστικού διευθυντή Carlos Ghosn, παρά την αντίθεση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει μερίδιο 20%, προσπαθώντας να εμποδίσει την κίνηση.
Οι μέτοχοι της Renault την Τετάρτη υποστήριξαν το πακέτο αμοιβών του εκτελεστικού διευθυντή Carlos Ghosn, ξεπερνώντας τις διαμαρτυρίες για ένα ζήτημα που έχει χωρίσει τον Γάλλο κατασκευαστή αυτοκινήτων και τη γαλλική κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος σχετικά με το πακέτο των 7 εκατομμυρίων ευρώ (7,8 εκατομμύρια δολάρια) για το 2016 και τη συμφωνία του 2017 που δεν έχει ακόμη οριστεί.
Το πακέτο του 2016 έλαβε την υποστήριξη του 53% των μετόχων που συναντήθηκαν στο Παρίσι, ενώ το περίγραμμα της συμφωνίας του 2017 υποστηρίχθηκε από το 54%.
Ο επικεφαλής της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, που γεννήθηκε στη Βραζιλία, πέρυσι είχε απέναντι τους μετόχους καθώς ψήφισαν να απορρίψουν το μισθό του.
Η απόφαση των μετόχων πέρυσι δεν ήταν δεσμευτική και το διοικητικό συμβούλιο της Renault απέρριψε τις ανησυχίες τους και υπέγραψε τον μισθό του Ghosn.
Ο τότε υπουργός οικονομίας της εποχής, Emmanuel Macron, που σάρωσε στη γαλλική προεδρία τον Μάιο, ήταν ένας συχνός επικριτής της αμοιβής του Ghosn και οι δύο συγκρούστηκαν επίσης με την επιρροή του κράτους επί της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault με ποσοστό σχεδόν 20%, ψήφισαν την Πέμπτη εναντίον του πακέτου αμοιβών του Ghosn.
Η ψηφοφορία για το μισθό του 2017 ήταν δεσμευτική μετά την έναρξη ισχύος ενός νέου νόμου που ενίσχυσε τον έλεγχο των μετόχων σχετικά με τους μισθούς των εκτελεστικών στελεχών.
Ο Ghosn ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής της Nissan, αφού ευρέως πίστευε ότι βοήθησε να την σώσει από την κατάρρευση, παρόλο που συνεχίζει να ηγείται της παγκόσμιας συμμαχίας που πρόσθεσε την ιαπωνική Mitsubishi στις τάξεις της πέρυσι.
Η αυτοκινητοβιομηχανία σκέφτεται να καταβάλει τα ανώτατα επιδόματα των στελεχών της μέσω εταιρείας που εδρεύει στις Ολλανδία, όπως αποκάλυψε το Reuters αυτή την εβδομάδα (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά η Renault δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με μια τέτοια διαδικασία.
Τα κέρδη της Renault σημείωσαν άνοδο 20% το 2016, λόγω ισχυρών πωλήσεων με άνοδο 19,7% στα 3,54 δισ. Ευρώ.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο thelocal.fr