Renault News
Renault Διεθνή Ειδήσεις

H FCA έβαλε τέλος στην προοπτική συγχώνευσης με τη Renault

Ο ιταλό-αμερικανός κατασκευαστής Fiat Chrysler απέσυρε σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου την πρόθεσή του να συγχωνευτεί με τη Renault, κατηγορώντας πολιτικές αντιρρήσεις στο Παρίσι και πυροδοτώντας έναν πόλεμο λέξεων με τους Γάλλους αξιωματούχους.

Η Fiat Chrysler (FCA) είχε εκπλήξει τις αγορές την περασμένη εβδομάδα προτείνοντας μια “συγχώνευση ίσων” με τη γαλλική εταιρεία που θα δημιουργούσε ένα γίγαντα αυτοκινήτων που θα κάλυπτε όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο χαιρετίστηκε από τους αναλυτές ως μια από τις λίγες συμφωνίες στον τομέα των αυτοκινήτων που μπορεί να αποδειχθεί επιτυχία. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει το 15% της Renault, της έδωσε ένα υπό όρους πράσινο φως, αλλά επίσης προειδοποίησε ότι δεν “βιάζεται”.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η FCA δήλωσε ότι «παραμένει σταθερά πεπεισμένη για την επιτακτική, μετασχηματιστική λογική» της πρότασής της, η οποία είπε ότι ήταν «προσεκτικά ισορροπημένη ώστε να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα μέρη».

“Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι οι πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία δεν υπάρχουν προς το παρόν ώστε ένας τέτοιος συνδυασμός να προχωρήσει με επιτυχία“, ανέφερε.

Οι μετοχές της Renault, της οποίας η μακροχρόνια συμμαχία με την Nissan είναι προβληματικές, υποχώρησαν σχεδόν κατά 7% στις πρώτες συναλλαγές στο Παρίσι. Στο Μιλάνο, οι μετοχές της FCA βυθίστηκαν επίσης, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν.

Η συμφωνία θα είχε δημιουργήσει ενόν όμιλο αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (34 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στα δύο ομώνυμα εμπορικά σήματα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Renault δήλωσε την Τρίτη 4 Ιουνίου ότι μελέτησε “με ενδιαφέρον” την προσφορά της FCA, αλλά παραιτήθηκε από τη χορήγηση έγκρισης εν αναμονή περαιτέρω συσκέψεων.

Ποιο συγκεκριμένα η Renault μέσω δελτίο τύπου ανέφερε τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault συναντήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Jean-Dominique Senard, για να συνεχίσει να εξετάζει με ενδιαφέρον την πρόταση που έλαβε από την FCA (Fiat Chrysler Automobiles) για πιθανή συγχώνευση 50/50 μεταξύ Renault S.A. και FCA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση λόγω του αιτήματος που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους για την αναβολή της ψηφοφορίας σε μεταγενέστερο Συμβούλιο.”

Μετά το πρώτο δελτίο τύπου της γαλλικής φίρμας ακολούθησε και ένα δεύτερο δείχνοντας την δυσαρέσκεια της Renault ως προς τη μη συνέχιση των συνομιλιών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

“Η Groupe Renault εκφράζει την απογοήτευσή της που δεν έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να εξετάζει την πρόταση της FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Είμαστε ευχαριστημένοι από την εποικοδομητική προσέγγιση της Nissan και επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την FCA για τις προσπάθειές τους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault για τη συνεχή εμπιστοσύνη τους.

Θεωρούμε την ευκαιρία ως έγκαιρη, έχοντας συναρπαστική βιομηχανική λογική και μεγάλη οικονομική αξία, και η οποία θα οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τονίζει την ελκυστικότητα της Renault και της Συμμαχίας. “

Μην χάσεις...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy