Ο όμιλος Renault κλείνει τα περισσότερα εργοστάσια ως απάντηση στην επιδημία του κοροναϊού, προσθέτοντας τις μονάδες συναρμολόγησης στο Μαρόκο και μια μονάδα παραγωγής κινητήρων στην Πορτογαλία.
Οι βιομηχανικές δραστηριότητες θα σταματήσουν προσωρινά στο Μαρόκο, όπου η Renault διαθέτει δύο μονάδες συναρμολόγησης χωρητικότητας 400.000 οχημάτων ετησίως, αρχής γενομένης την Πέμπτη, λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας κοροναϊού. Το Μαρόκο έχει αναφέρει 44 περιπτώσεις ιού, με δύο θανάτους.
Το ένα εργοστάσιο, στην Ταγγερη, παράγει μοντέλα της Dacia, συμπεριλαμβανομένων των Lodgy, Sandero, Sandero Stepway, Dokker και Logan MCV, και έχει χωρητικότητα περίπου 320.000 οχημάτων. Το άλλο εργοστάσιο, στην Καζαμπλάνκα, κατασκευάζει τα Dacia Logan, Sandero και Sandero Stepway.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στα δύο εργοστάσια εξάγεται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έξω από την Ευρώπη και μερικές αγορές της Βόρειας Αφρικής, τα οχήματα χαρακτηρίζονται ως Renault αντί Dacia.
Η Renault δήλωσε ότι περίπου 11.000 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν από το κλείσιμο στο Μαρόκο.
Ξεχωριστά, η Renault δήλωσε ότι έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων και κιβωτίου ταχυτήτων στην Cacia της Πορτογαλίας από το πρωί της Τετάρτης. Το εργοστάσιο απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους και εξάγει σε 12 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, δήλωσε η Renault.
Η Renault έκλεισε σχεδόν όλες τις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης που εξυπηρετούν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Από το πρωί της Τετάρτης, το εργοστάσιο στην Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί.
Κλικ για σχολιασμό