Ο Jean-Dominique Senard, το αφεντικό της Renault επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στην επανεθνικοποίηση του Γάλλου κατασκευαστή. Ένα από τα πιθανά σενάρια, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Η Renault μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και χωρίς εθνικοποίηση
“Δεν έχω τίποτα εναντίον του κράτους, απλώς λέω ότι δεν είναι χρήσιμο να ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων και να τα επενδύουμε σε μια επιχείρηση που θα πρέπει να βρει τα δικά της πλεονεκτήματα και να δημιουργήσει τα δικά της χρήματα”, δήλωσε ο Jean-Dominique Senard.
Ο Senard θεωρεί τον εαυτό του «πολύ σίγουρο» για το μέλλον της Renault και του αυτοκινήτου παρά την κρίση που πλήττει τον κλάδο σήμερα.
Ο Senard καθησυχάζει με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Renault
Ο Jean-Dominique Senard θέλει να καθησυχάσει για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Renault. Κρίνοντας ότι το δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων – εγγυημένο από το κράτος – θα επιτρέψει στην αυτοκινητοβιομηχανία να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Σύμφωνα με το αφεντικό της Renault, η δραστηριότητα ξεκίνησε «αρκετά καλά» από την αρχή της αποσυμφόρησης, μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πτώση των πωλήσεων και σοβαρές δυσκολίες στις ταμειακές ροές.
Η επανεθνικοποίηση δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, είχε δηλώσει ξανά ο Senard τον περασμένο Μάρτιο
“Όχι, η επανεθνικοποίηση της Renault δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα!” Λόγια που προσπάθησαν να σταματήσουν τις φήμες, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Έντουαρντ Φίλιπ είχε αναφέρει την πιθανότητα οι γαλλικές εταιρείες που είναι πιο ευάλωτες στο οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την κρίση του κοροναϊού να επιστρέψουν στην πτυχή του κράτους.
Ο Senard αναφέρεται στην κρίση του 2008
«Θυμηθείτε το 2008-2009», είχε αναφέρει τον περασμένο Μάρτιο το αφεντικό της Renault, αναφερόμενος στη σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης subprime – που συνδέεται με τα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ – ήταν η σπίθα.
Ενώ “η κατάσταση ήταν επίσης πολύ δύσκολη”, ο Jean-Dominique Senard επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αναγκαστεί να επανεθνικοποιήσει τότε τον Γάλλο κατασκευαστή.