Renault News
Hot NewsRenaultΔιεθνήΕιδήσεις

Renault Coupé Corbusier – Φόρος τιμής στον μεγάλο σχεδιαστή & αρχιτέκτονα

  • Η Βιομηχανική ομάδα σχεδιασμού της Renault γιορτάζει την 50ή επέτειο από τον θάνατο του *Le Corbusier (1965 – 2015) με το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός αυτοκίνητου του 21ου αιώνα εμπνευσμένο από τις αρχές του μοντερνισμού και τις θεωρίες του αρχιτέκτονα.
  • Στο Μεσοπόλεμο είδαμε τη γέννηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι εξελίξεις αυτές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα μέσα από την ανάπτυξη των ιδιόκτητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη και στον κόσμο μετά το 1945.
  • Το *Villa Savoye είναι μια εικόνα της νεωτερικότητας. Σχεδιασμένο από τον Le Corbusier ως ένα σύγχρονο και ιδανικό σπίτι διακοπών, ήταν ένα μέρος της ανοδικής τάσης στη εξοχικές κατοικίες στο Ile de France, που ενισχύθηκε από την άνοδο του αυτοκινήτου. Το Villa Savoye καθιερώνει μια στενή σχέση μεταξύ του αυτοκινήτου και της αρχιτεκτονικής.

Γένεση
Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Οι ομάδες σχεδιασμού του Groupe Renault εργάζονταν σχετικά με τη μελλοντική εμφάνιση που θα σχετίζονταν με την ανανέωση της γκάμα της. Η άσκηση τους βοήθησε να διερευνήσουν νέους τρόπους φέρνοντας στιγμές δημιουργικής «αναψυχής».

Οι ομάδες αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα των “γαλλικών πολιτιστικών αγαθών”. Η έρευνα και οι εμπνεύσεις τους οδήγησαν σύντομα πίσω στη χρυσή εποχή του αυτοκινήτου στη δεκαετία του 1930. Η επιρροή του Λε Κορμπυζιέ επιβλήθηκε ως προφανή πηγή προβληματισμού, ως ένα είδος εννοιολογικού prequel του σύγχρονου αυτοκινήτου.

Οι ιδέες της απλότητας, ορατή και αισθητικά-υποτιθέμενη δομή, γεωμετρική κομψότητα και μαεστρία του φωτός καθοδήγησε τους σχεδιαστές για τη δημιουργία του πρωτότυπου αυτοκινήτου Coupé Corbusier.

Οι ομάδες σχεδιασμού του Groupe Renault είναι υπερήφανες που απότισαν φόρο τιμής στο όραμα του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή που επινοείσαι την αρχιτεκτονική και την έκανε ευρύτερα προσιτή. Η σκέψη και η αξία δομής είναι κάτι που μοιράζονται στη Renault.

Δέσμευση της Renault για την τέχνη
Μια μοναδική συλλογή έργων τέχνης της Renault, περιλαμβάνει πάνω από 300 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις που παράχθηκαν από περίπου 30 σημαντικούς καλλιτέχνες, Γάλλους και διεθνείς, μεταξύ του 1967 και του 1985.

Η Μοναδικότητα της συλλογής είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της αρχικής προσέγγισης, προσαρμοσμένης από τη Renault. Ο στόχος από την αρχή ήταν να μην αγοράζουν έτοιμα έργα έτοιμα προς πώληση, αλλά να σφυρηλατήσουν μια συλλογική προσπάθεια με σύγχρονους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τον βιομηχανικό κόσμο. Η εταιρεία το έκανε, παρέχοντάς τους υλικοτεχνική, τεχνολογική και οικονομική συνδρομή για να μπορέσουν να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Η συλλογή της Renault σήμερα ενσωματώνει τις βασικές αξίες του Ομίλου, την καινοτομία, την τόλμη και το αλτρουισμό. Οι εκθέσεις συμπεριλαμβανομένων επιλεγμένων έργων οργανώνονται σε τακτική βάση σε μεγάλα μουσεία της Γαλλίας.

Η Renault συνεχίζει να προσθέτει έργα από καλλιτέχνες στις χώρες στις οποίες διοργανώνονται εκθέσεις. Ο καλλιτέχνης από τα Εμιράτα Abdulaziz, ο Τούρκος καλλιτέχνης Sükan και, πιο πρόσφατα, οι Κινέζοι καλλιτέχνες Wen Fang και He An, εντάχθηκαν στη συλλογή της Renault.

Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο από τον θάνατο του Le Corbusier, διοργανώνει την έκθεση “Des voitures à habiter: automobile et modernisme XXe-XXIe siècles” (“αυτοκίνητα για τη ζωή: το αυτοκίνητο και ο μοντερνισμός του 20ου και 21ου αιώνα ») στο Villa Savoye Poissy από 22, Οκτωβρίου, 2015 έως 20, Μάρτη του 2016.

Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ (Charles-Édouard Jeanneret-Gris, 6 Οκτωβρίου 1887 – 27 Αυγούστου 1965), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier), ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας, διάσημος για τη συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός. Ήταν πρωτοπόρος στις θεωρητικές μελέτες του σύγχρονου σχεδίου και αφιερώθηκε στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους των συσσωρευμένων πόλεων.

*Villa Savoye (γαλλική προφορά: [savwa]) είναι μια μοντερνιστική βίλα στο Poissy, στα περίχωρα του Παρισιού, της Γαλλίας. Σχεδιάστηκε από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Le Corbusier και τον ξάδερφό του, Pierre Jeanneret, και χτίστηκε μεταξύ 1928 και 1931 με τη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies