Renault News
RenaultRenault–Nissan-MitsubishiΔιεθνήΕιδήσεις

Renault/Fiat – Εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα γαλλικά εργοστάσια θα ζητήσει η Γαλλία

Μια συγχώνευση μεταξύ της Fiat Chrysler και της Renault θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για γαλλικές θέσεις εργασίας και τα γαλλικά εργοστάσια και να ταιριάζει με την υπάρχουσα εταιρική σχέση της γαλλό-ιαπωνικης συμμαχίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Η Γαλλική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Γαλλία και το “μηδενικό” κλείσιμο εργοστάσιων, ανέφερε στο ραδιόφωνο RTL την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών, “πρέπει να επανέλθει σε μένα με τις εγγυήσεις που θα λάβει από τη Fiat όσον αφορά την εγγυημένη παρουσία της Renault στη Γαλλία”.

Η Fiat πρότεινε τη Δευτέρα να συνεργαστεί με τη Renault για να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής εταιρείας συμφώνησε να μελετήσει τη λεγόμενη “φιλική” πρόταση, δομημένη ως ιδιοκτησία 50-50 μέσω μιας ολλανδικής εταιρείας.

Στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του για τη συμφωνία, ο Le Maire δήλωσε ότι αποτελεί μια «μεγάλη ευκαιρία» για τη Renault και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, έθεσε τέσσερα αιτήματα που πρέπει να εκπληρωθούν πριν αυτό που ονομάζεται η συγχώνευση των ίσων θα μπορούσε να εγκριθεί. Η Γαλλική κυβέρνηση είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος της Renault και έχει εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο

Γαλλικά ενδιαφέροντα

Εκτός από την παροχή εγγυήσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της Renault, της Nissan Motor Co. και της Mitsubishi Motors Corp., ο Le Maire δήλωσε ότι ζητά διαβεβαιώσεις σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής της νέας οντότητας “ώστε τα γαλλικά συμφέροντα να διατηρηθούν”. Εξοικειωμένοι με το θέμα, δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι ο πρόεδρο της Fiat John Elkann να παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο, ενώ ο πρόεδρος της Renault, Senard να τοποθετηθεί στην θέση του CEO.

Προς υπεράσπιση της συμφωνίας, η γαλλική κυβέρνηση θα μειώσει το βαθμό ελέγχου της, στην Renault. Η συμμετοχή του Γαλλικού κράτους θα μειωθεί στο ήμισυ στο 7,5% στο πλαίσιο του σχεδίου.

Οι θέσεις εργασίας θα εξοικονομηθούν μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα, παρά μέσω κρατικών συμμετοχών, δήλωσε ο Le Maire. Στην Ιταλία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini έχει επίσης υποδείξει τη στήριξη της συμφωνίας, εφόσον διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πώς μια συγχωνευμένη Fiat-Renault θα έρθει σε επαφή με τη συμμαχία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τις Nissan και Mitsubishi. Οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων συγκλονίστηκαν από τη σύλληψη του Νοεμβρίου στην Ιαπωνία του πρώην συμμαχικού προέδρου Carlos Ghosn σχετικά με ισχυρισμούς για οικονομικά εγκλήματα – κατηγορίες που αρνείται

Τεταμένες σχέσεις

Ο Le Maire πιέζει για στενότερους δεσμούς στο πλαίσιο της συμμαχίας και λέει ότι ο Senard θα πραγματοποιήσει συναντήσεις «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον CEO της Nissan Hiroto Saikawa τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το σχέδιο της Fiat.

“Θέλω να γίνει αυτός ο συνδυασμός στο πλαίσιο της Renault και της Nissan”, δήλωσε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τους Ιάπωνες ομολόγους του για τη πρόταση Fiat την Παρασκευή, αφού τον ρώτησαν γι ‘αυτό. “Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις είναι τεταμένες. Έχουμε αναλάβει να προσπαθήσουμε να τους καθησυχάσουμε με τον Senard. “

Η Γαλλία επιμένει επίσης ότι η Fiat και η Renault θα συμμετάσχουν σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα αντί να τις παραγγείλουν από την Κίνα ή τη Νότια Κορέα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies