Renault News
Renault Trucks Ειδήσεις

Renault Trucks: Το Optifuel Lab 3 στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 13%

Η Renault Trucks συνεχίζει την έρευνα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των φορτηγών diesel. Με το Optifuel Lab 3, το εργαστηριακό όχημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προτζεκτ FALCON, ο γαλλος κατασκευαστής επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 13%. Το Optifuel Lab 3 συνδυάζει τεχνολογίες που σχετίζονται με την αεροδυναμική, την αντίσταση κύλισης, την υποστήριξη του οδηγού, την ενεργειακή διαχείριση και τον κινητήρα.

Ο στόχος του Optifuel Lab 3 είναι να επιδείξει μείωση κατά 13% στην κατανάλωση καυσίμων σε σύγκριση με ένα πρότυπο Renault Trucks T μαζί με τρέιλερ.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις του Optifuel Lab 3 θα επικεντρωθούν στη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική συνδυασμού ημιρυμουλκούμενων φορτηγών, ελαστικά χαμηλής ελαστικότητας, προγνωστική εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργίες διαχείρισης ενέργειας, καθώς και βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Βελτιστοποιημένη αεροδυναμική συνδυασμού φορτηγου-ρυμουλκούμενου

Ο στόχος είναι να βελτιωθεί σημαντικά η αεροδυναμική του συνδυασμού ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καυσίμου, ιδίως με την εισαγωγή ενός ρυμουλκούμενου μεταβλητής γεωμετρίας. Αναπτύχθηκε από την FRUEHAUF σε συνεργασία με το Styl’Monde, αυτό το “προσαρμοστικό” ρυμουλκούμενο προορίζεται να αποκτήσει αυτόματα ένα βελτιστοποιημένο σχήμα χρησιμοποιώντας κενό χώρο φόρτωσης χάρη σε ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου χειρισμού και αισθητήρων.

Η αεροδυναμική του θα βελτιωθεί επίσης με την αντικατάσταση των κατόπτρων με κάμερες και με μια νέα καμπύλη καμπίνας που θα βασίζεται σε διδακτορική διατριβή από το Εργαστήριο υγρής και ακουστικής μηχανικής της École Centrale de Lyon. Η ροή αέρα θα βελτιστοποιηθεί επίσης με επέκταση του εμπρόσθιου άκρου και της πόρτας και εξομάλυνση των τόξων των τροχών. Οι πλαϊνές δεξαμενές θα είναι επίσης μεγαλύτερες και θα κατασκευαστούν από εύκαμπτο υλικό από την Polyrim, όπως και οι επεκτάσεις πλευρικών εκτροπέων για την παροχή συνέχειας μεταξύ του φορτηγού και του ρυμουλκουμένου.

Συνδεδεμένα ελαστικά χαμηλής ελαστικότητας

Σε ταξίδια μακρινών αποστάσεων, η αντίσταση κύλισης των ελαστικών αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της κατανάλωσης καυσίμου. Η Michelin θα αναπτύξει ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες που προέρχονται από ερευνητικά έργα.

Η Renault Trucks και η Michelin θα χρησιμοποιήσουν επίσης δεδομένα που έχουν ληφθεί από αισθητήρες εγκατεστημένους στα συνδεδεμένα ελαστικά.

Προγνωστική βοήθεια εξοικονόμησης ενέργειας για τους οδηγούς και χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας

Τα δεδομένα πλοήγησης και κυκλοφορίας (Benomad), τα μετεωρολογικά (Wezzoo) και τα ελαστικά (Michelin) από το Optifuel Lab 3 θα χρησιμοποιηθούν από τους βελτιστοποιημένους ελεγκτές ταχύτητας και ψύξης. Αυτό το τελευταίο σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με νέους ενεργοποιητές για τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Αυτές οι εξελίξεις θα συνοδεύονται από μια νέα διεπαφή Ανθρώπου-Μηχανής ειδικά αναπτυγμένη σε συνεργασία με την IFSTTAR για να προσφέρει στον οδηγό ένα ενεργειακό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελεσματικό και φιλικό προς το χρήστη.

Ο έλεγχος θα γίνει ακόμα πιο έξυπνος, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ισορροπία μεταξύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης καυσίμου κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για το Optifuel Lab 3 θα εκτελεστεί εκτεταμένη εργασία στη συσκευή διπλής μπαταρίας με αναμενόμενη σημαντική μείωση βάρους και βελτιωμένη απόδοση ψυχρής εκκίνησης για την μπαταρία εκκίνησης και αυξημένη χωρητικότητα και διάρκεια ζωής για τη ζωντανή μπαταρία.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης: λιπαντικά χαμηλού ιξώδους και σύστημα ανάκτησης θερμότητας Rankine

Ολόκληρος ο κινητήρας θα επωφεληθεί από τα λιπαντικά νέας γενιάς χαμηλού ιξώδους που αναπτύχθηκαν από την Total για μειωμένη τριβή.

Επιπλέον, θα διεξαχθούν μελέτες επιδόσεων σε δοκιμαστικούς σταθμούς και θα διεξαχθούν μελέτες ενσωμάτωσης για δύο τύπους αρχιτεκτονικών συστημάτων ανάκτησης θερμότητας που βασίζονται στον θερμοδυναμικό κύκλο Rankine. Η έρευνα διεξάγεται από κοινού από τις εταιρείες Renault Trucks, Faurecia, IFPEN και Enogia.

Η Renault Trucks και οι συνεργάτες της επιδιώκουν τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 13% σε ένα τυπικό ταξίδι μακρινών αποστάσεων. Το Optifuel Lab 3 θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές οδικής κυκλοφορίας το 2019 και θα καθορίσει τις εκτιμήσεις της εξοικονόμησης κατανάλωσης το 2020.

Φωτογραφίες: renault-trucks

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies