Renault News
EspaceRenaultScenicΔιεθνήΕιδήσεις

Scénic vs Espace: ποιο MPV θα συνεχίσει στην γκάμα της Renault;

Δεν είναι μυστικό ότι η κατηγορία οχηματων MPV περνάει δύσκολους καιρούς. Η (ισχυρή) πτωτική τάση είναι σαφώς ορατή σε όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, με την Renault να ηγείται.

Ο Γάλλος κατασκευαστής, έχει αυτή την στιγμή δύο MPV στην γκάμα της. Από τη μία πλευρά, το Scénic, ένα καθαρό minivan, παρόλο που έχει χάσει κάποιες πρακτικές πτυχές των προκατόχων του, και το Espace, ο πρωτοπόρος, ο οποίος έχει πάρει σαφώς την πορεία των SUV χωρίς να είναι όμως.

Espace: Καλή αρχή, αλλά οι πωλήσεις αυτή την στιγμή είναι σε ελεύθερη πτώση

Η Renault χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ανανεώσει το Espace. Έτσι, η 4η γενιά του μοντελου αναγκάστηκε να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2015, 13 χρόνια πριν γίνει απόγονος, για δύο απλούς και καλούς λόγους: εξασθενημένη ζήτηση και οικονομική κρίση του 2008/2009 που πάγωσε το αρχικό προτζεκτ …

Όταν έφτασε το 2015, το Espace 5 συμβόλιζε την επιστροφή της Renault στην high-end κατηγορία οχηματων. Ένα όμορφο προϊόν που προσφέρεται σε ανταγωνιστική τιμή, ενώ αντισταθμίζεται από την ανταγωνιστική προσφορά, με έναν προτιμώμενο στόχο: εταιρικούς στόλους οχηματων.

Το Espace έλαβε ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα, και γρήγορα, η επιτυχία φαινόταν να είναι στο τσεπάκι. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και οι πωλήσεις γρήγορα κατέρρευσαν, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν μόνο 5.928 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2019, από 7.829 το προηγούμενο έτος. Μία πτώση 24%, εξηγείται εν μέρει από την έγκριση των νέων προτύπων WLTP, η οποία πήρε πολύ χρόνο σε όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Renault. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα των εκπομπων ρυπων είναι το δέντρο που κρύβει το δάσος. Εκτός από αυτό το πρόβλημα και μια κατηγορία που δεν έχει άλλη συνταγή, το Espace υποφέρει πολύ από τον ανταγωνισμό.

  • Seat Alhambra 12.328 (-12%)
  • Ford S-Max 11.933 (-10%)
  • Volkswagen Sharan 11 355 (-13%)
  • Ford Galaxy 7 406 (-17%)
  • Renault Espace 5.928 (-24%)

Παρά την απότομη πτώση των πωλήσεων, το Scénic παραμένει πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη

Όπως ο μεγάλος αδελφός του, έτσι και το Scénic υποφέρει από τις μειωμένες πωλησεις. Όμως, σε αντίθεση με το Espace, το Scénic αντιστέκεται αρκετά καλά, πολύ καλά θα μπορούσαμε να πουμε, ακόμη και ενάντια στους ανταγωνιστές του. Πράγματι, είτε στη Γαλλία είτε στην Ευρώπη, το Scénic είναι σταθερά πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του, αλλά, χάνει περισσότερα από 26% σε σχέση με πέρυσι.

Με συνολικό αριθμό 44.457 μονάδων, το Scénic έχει πτώση 22% (χαμηλότερη από την αγορά), αλλά αυτό το ποσοστό βρίσκεται επίσης στους κύριους ανταγωνιστές της. Παρόλο που η κατηγορία πωλεί όλο και λιγότερα οχήματα, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση, καθώς εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το πρώτο τρίμηνο συνολικά 272.000 μονάδες στην Ευρώπη.

  • Renault Scenic 44.457 (-22%)
  • Volkswagen Touran 42.628 (-21%)
  • Mercedes-Benz B-Class 36.279 (- 5%)
  • BMW Active / Gran Tourer της σειράς 2, 30.354 (-22%)
  • Citroen C4 (Grand) Πικάσο 27.966 (-41%)
  • Volkswagen Sportsvan 26.071 (-23%)
  • Ford C-Max 20.235 (-37%)
  • BMW i3 15.876 (40%)
  • Dacia Lodgy 15.140 (-14%)
  • Opel / Vauxhall Zafira 6,678 (-66%)

Espace – Scénic, μόνο ένα θα παραμείνει

Σαφώς, τα δύο μοντέλα έχουν διαφορετικές δυσκολίες. Από τη μία πλευρά, το Espace παίζει στην δύσκολη κατηγορία των high end, παρέα με το SUV Koleos, και από την άλλη το Scénic παραμένει ο πρωτοπόρος μιας κατηγορίας που έχει ακόμα μια συγκεκριμένη πελατεία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σχετικά με την επιλογή της Renault για αυτά τα δύο μοντέλα. Ωστόσο, φαίνεται σαφές ότι το Espace 5 δεν θα περάσει στην 6η γενιά, ενώ για το Scénic όλα παραμένουν ανοιχτά.

Η θέση του Scenic (μπορεί σαν ένα όχημα crossover), να ισχυροποιείται καθώς πολλοί ανταγωνιστές μπορεί να εγκαταλείψουν αυτήν την κατηγορία (MPV), αφήνοντας στη Renault περισσότερο χώρο.

Ωστόσο, οι πωλήσεις δεν θα πρέπει να συνεχίσουν την πτωτική πορεία. Επειδή σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ακολουθήσει το μονοπάτι του Espace.

(planeterenault.com)

Ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Instagram, και στο Youtube.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookies