Η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υπάρχει περιθώριο για ενδεχόμενες αλλαγές στην ισορροπία ιδιοκτησίας στη συμμαχία μεταξύ της Renault και της Nissan, μια επιλογή που ο πρόεδρος Emmanuel Macron είχε αποκλείσει τον Ιούνιο.
Η Γαλλία κατέχει το μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο της Renault, ενώ η διαφορά μεταξύ των εταίρων της αυτοκινητοβιομηχανίας ευνοεί τη γαλλική πλευρά.
Μιλώντας σε συνέντευξη σε γαλλικό ραδιόφωνο, ο Martin Vial, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας συμμετοχής της Γαλλίας, δεν απέρριψε την ιδέα πιθανών τροποποιήσεων των δεσμών μεταξύ των εταιρειών ή ενδεχόμενης μείωσης της κυριότητας της Γαλλίας στη Renault, εφ ‘όσον δημιουργηθεί κάποια αξία για τη Γαλλία.
Η ενίσχυση των κοινών προτζεκτ “είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Αυτό είναι – και θέλω να πιστεύω – θέλουν οι δυο εταιρείες και οι διοικήσεις τους. Για τα υπόλοιπα, αν υπάρξει δημιουργία αξίας, γιατί όχι”, δήλωσε η Vial την Παρασκευή στο Radio Classique.
“Αλλά πρώτα, προτεραιότητα είναι οι συνεργίες και η βιομηχανική συνεργασία”.
Τα σχόλια αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα κάλο σημάδι για την σχέση των δυο εταιρειών.
Οι προσπάθειες της Renault να δημιουργήσει βαθύτερους δεσμούς με τη Nissan αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση, ενώ η προσπάθειά της να συγχωνευθεί με τη Fiat Chrysler Automobiles ανακλήθηκε μετά την αποτυχία της να υπογράψει ο ιαπωνικός εταίρος της.
Η Nissan προσπάθησε επί μακρόν να εξισορροπήσει τις πολλαπλές μετοχές και να μειώσει την επιρροή της γαλλικής κυβέρνησης στη συμμαχία.
Η Γαλλία δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή των μετοχών μεταξύ της Renault και της Nissan ή για το μερίδιο της κυβέρνησης στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος ήταν πάντοτε ανοικτό να εξετάσει προτάσεις που θα αυξήσουν την αξία της συμμετοχής της Γαλλίας.
Η Renault κατέχει μερίδιο 43% στη Nissan, ενώ η Nissan κατέχει μερίδιο 15% ως μέρος ενός παλαιού μνημονίου συνεργασίας εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος Macron τον Ιούνιο δήλωσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί» την αλλαγή της υπάρχουσας δομής μεταξύ των εταιρειών.
Έκτοτε, η Renault εξετάζει την μείωση του μεριδίου της στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχοντας πηγές από τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού θα χρειαζόταν έγκριση από τη Γαλλία, η οποία κατέχει το 15% της Renault.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Fiat και της Renault κατέρρευσαν τον Ιούνιο, αφού η Γαλλία προσπάθησε να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για να πείσει τους ομολόγους της στη Nissan, ωθώντας την οικογένεια Agnelli που ελέγχει τη Fiat να αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Εξ όσων γνωρίζω η Fiat και η Renault δεν έχουν ξαναρχίσει συνομιλίες”, δήλωσε ο Vial. “Αυτές οι συνομιλίες είχαν φυσικά πολύ νόημα, αλλά δεν μπορούν να γίνουν κατά του πρώτου ιστορικού εταίρου της Renault, η οποία είναι η Nissan”.
Οι πρώτες συζητήσεις για την τροποποίηση της δομής της συμμαχίας άρχισαν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας Renault-Fiat, ανέφερε η WSJ. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα αρχικό μνημόνιο συμφωνίας για την αναδιάρθρωση μόλις το Σεπτέμβριο, ανέφερε η εφημερίδα.